ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ κ.ΤΖΙΜΟΥΡΤΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάρτηση στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010 από το Αιμορροφιλικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος χαιρετισμό απήθυνε και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Τζιμούρτης Χρήστος. Παραθέτουμε το κείμενο της ομιλίας:
"Ονομάζομαι Τζιμούρτης Χρήστος και εκπροσωπώ τον Σύλλογο Αιμορροφιλικών Βορείου Ελλάδος, ένα σύλλογο με περισσότερα από 200 μέλη και αντίστοιχα οικογένειες που ιδρύθηκε με σκοπό να βοηθήσει να γίνει καλύτερη η ζωή, η περίθαλψη, η καθημερινότητα των αιμορροφιλικών της Βόρειας Ελλάδας.
Αν ο κόσμος ήταν ιδανικός η ύπαρξη του συλλόγου μας δεν θα είχε νόημα. Δυστυχώς, όμως, οι συνθήκες της πραγματικότητας επιτάσσουν τους ανθρώπους που πάσχουμε είτε άμεσα είτε έμμεσα από την Αιμορροφιλία να διεκδικούμε τα προφανή: την σωστή περίθαλψη, την ενημέρωση, την αποφυγή ταλαιπωρίας, δηλαδή, την υγεία μας.
Σ’αυτήν την κατεύθυνση, το κράτος έχει ορίσει από παλιά το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ως κέντρο υποδοχής και περίθαλψης των αιμορροφιλικών ασθενών. Το 1992 με υπουργική απόφαση (Α2γ 3154/4-9-1992) το τμήμα (έτσι λεγόταν τότε) Αιμορροφιλίας ορίζεται υπεύθυνο για την ορθότερη , ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πασχόντων. Το 1997 με νόμο (2519/97, ΦΕΚ 165/ΤΑ΄) ορίζεται πώς πρέπει να είναι τα Ειδικά Κέντρα για την παροχή εξειδικευμένης περίθαλψης μέσα στα οποία εντάσσεται και το Αιμορροφιλικό Κέντρο (έτσι ονομάζεται πια).Και τέλος, πολύ πρόσφατα το Σεπτέμβριο του 2009, με υπουργική απόφαση (ΔΥ2β/οικ 107512/5-8-2009, ΦΕΚ 2114/24-9-2009) ορίζεται και πάλι το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ως Ειδικό κέντρο Αιμορραγικών Διαθέσεων Παίδων και Εφήβων και συγκεκριμένα η Α΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα , το Οδοντιατρικό Τμήμα, το Παιδοχειρουργικό Τμήμα και την Β΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Προπαιδευτική Κλινική.
Για την ενημέρωση σας, όλα τα παραπάνω ορίζουν ότι τα Ειδικά Κέντρα δημιουργούνται με σκοπό την παροχή εξειδικευμένης ιατρικής και νοσηλευτικής περίθαλψης, τον συντονισμό των παρεχομένων υπηρεσιών, την μετεκπαίδευση και εξειδίκευση ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και την προαγωγή της έρευνας.
Επίσης, επιβάλλουν τη στενή και συστηματική παρακολούθηση των αιμορροφιλικών ασθενών, την προμήθεια και διάθεση αντιαιμορροφιλικών παραγόντων.
Τα ορίζουν υπεύθυνα για τις περιοδικές γενικές εξετάσεις, τη χορήγηση οδηγιών και να μεριμνούν για τη λύση των αιματολογικών και λοιπών ιατρικών προβλημάτων. Τέλος, αναφέρουν ότι στην περίπτωση απόλυτης ένδειξης εισαγωγής στο νοσοκομείο όταν δεν υπάρχει κενό κρεβάτι, ο αιμορροφιλικός ασθενής εισάγεται με προτεραιότητα στην κλινική που εφημερεύει ή και σε κενό κρεβάτι μη εφημερευουσών κλινικών (και όχι σε ράντζο στους διαδρόμους) σε 24ωρη βάση.
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.
Αρκετοί από το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αγνοούν την ύπαρξη του Αιμορροφιλικού Κέντρου στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα για περιστατικά μη αιμορραγικά (π.χ. οφθαλμιατρικά, ορθοπεδικά κλπ) στέλνουν τους ασθενείς στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
Επίσης, αν κάποιο περιστατικό συμβεί τις βραδινές ώρες ή σε αργίες ή σαββατοκύριακο, δεν υπάρχει μηχανισμός που να κινητοποιείται για να ενημερωθεί κάποιος υπεύθυνος γιατρός για να αντιμετωπιστεί το περιστατικό με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να καταστρατηγείται η 24ωρη βάση λειτουργίας του συστήματος περίθαλψης.
Ένα άλλο δυσάρεστο και ανεπίτρεπτο φαινόμενο που παρατηρείται είναι σε σχέση με τις αιματολογικές εξετάσεις. Τα δείγματα στέλνονται στα εργαστήρια με τους ίδιους τους ασθενείς ή τους συνοδούς τους ακόμα σε άλλα νοσοκομεία και μάλιστα επί πληρωμή (παράδειγμα η εξέταση για ανασταλτές στέλνονται στο Παπαγεωργίου).
Έτσι παρατηρούνται προβλήματα και με τα αποτελέσματα, όταν δεν χάνονται.(π.χ. σχετικά με την ύπαρξη ή όχι του ανασταλτή, το ποσοστό έλλειψης του παράγοντα πήξης κλπ)
Προβλήματα και ταλαιπωρία παρατηρείται και με την χορήγηση των παραγόντων. Πέρα από τη γραφειοκρατία πολλές φορές παρατηρούνται προβλήματα σε σχέση με τις ποσότητες που συνταγογραφήθηκαν και αυτές που υπάρχουν στο φαρμακείο.
Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει οργανωθεί ένα κέντρο πρότυπο όπως το ορίζει ο νόμος αλλά και όπως το επιτάσσει η κοινή λογική; Δυστυχώς σ΄ αυτό δεν έχω απάντηση.
Σαν σύλλογος, όμως, έχουμε να προτείνουμε για την άμεση βελτίωση κάποιων συνθηκών τα εξής:
• Την καλύτερη και άμεση συνεργασία και συντονισμό του κέντρου των Ενηλίκων με αυτό των Παίδων και Εφήβων, τόσο σε ιατρικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο.
• Την πίεση για τη διακίνηση των παραγόντων με όσο λιγότερη γραφειοκρατία
• Την ενημέρωση όλων των κλινικών και εφημερευόντων ιατρείων, όλου του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για την ύπαρξη των Αιμορροφιλικών Κέντρων.
• Την ανάρτηση ανακοίνωσης για την ενημέρωση όλων των κλινικών και εφημερευόντων ιατρείων ότι οι Αιμορροφιλικοί εξυπηρετούνται ανεξαρτήτου εφημερίας και σε 24ωρη βάση.
• Τον ορισμό ενός υπευθύνου σε ώρες που δεν είναι στο νοσοκομείο οι θεράποντες ιατροί για να καθοδηγεί τόσο τους ασθενείς όσο και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους.
Επίσης, σαν σύλλογος θα συνεχίσουμε την κινητοποίησή μας για βελτίωση των χώρων, την αύξηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που πρέπει να απασχολούνται στα Κέντρα Αιμορροφιλικών και θα είμαστε δίπλα σε όλους που καθημερινά με τη μικρή ή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν μας βοηθούν και μας υπομένουν.
Ευχαριστώ πολύ".
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου